Terapia marihuaną medyczną, konsultacje, recepty, wsparcie

Flawonoidy – Wszystko, co musisz o nich wiedzieć

flawonoidy w konopiach
Strona główna » Blog » Flawonoidy – Wszystko, co musisz o nich wiedzieć

Udostępnij

Wiedza na temat bioróżnorodności roślin rośnie z każdym rokiem. Od XX wieku zbieramy coraz więcej danych na temat związków i substancji, które obecne są naturalnie w warzywach, owocach, kwiatach i roślinach. Flawonoidy to doskonały przykład na to, jak złożone są to organizmy i jak duże znaczenie mają one w życiu ludzi.

Skorzystaj z dostępnej wiedzy i sprawdź, czym są Flawonoidy, za co odpowiadają oraz jakie mają właściwości – zwłaszcza że są one spotykane też w konopiach. Dołącz do grona świadomych pacjentów Carenabis.

Spis treści:

Czym są flawonoidy?

Flawonoidy składają się na naturalne związki bioaktywne, obecne w roślinach, warzywach i owocach w nieprzetworzonej formie oraz w produktach pochodzenia roślinnego. Spełniają one rolę barwników, wykazując przy tym m.in. właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Flawonoidy określane są także mianem związków flawonowych – chociaż częściej w kontekście zastosowania medycznego lub w kosmetologii.

Flawonoidy

Flawonoidy pierwszy raz zostały przedstawione przez Alberta Szent-Györga w pierwszej połowie XX wieku. Opracował on badanie i udowodnił prawdziwość jego wniosków, wykazując, że Flawonoidy dostępne w cytrusowych owocach mają potencjał do redukowania rozwoju szkorbutu. Z czasem jednak lista schorzeń i dolegliwości, w których Flawonoidy potrafią pomóc, zaczęła się wydłużać.

PRZYCISK CTA

Wyróżniamy ponad 8000 flawonoidów i ta grupa stale rośnie. Flawonoidy zależnie od budowy dzieli się na podgrupy, do których należą m.in.:

  • Flawonole
  • Flawanole
  • Flawanony
  • Flawony
  • Izoflawonoidy
  • Neoflawonoidy
  • Antocyjany
  • Chalkony

Bioflawonoidy – Rodzaje i klasyfikacja

Bioflawnoidy spotkać można w największym stężeniu w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych – w skórkach owoców i warzyw. Potwierdza to ich kolor, który jest najbardziej nasycony i soczysty. Stąd też pojawiło się twierdzenie, że warto konsumować jabłka razem ze skórką.

Wyróżnia m.in. takie bioflawonoidy jak:

  • Flawonole — zawierają kwercetynę, kemferol, morynę i mirycetynę. Występują w kwiatach kasztanowca, kwiatach głogu, w cebuli, w orzechach włoskich, czerwonych winogronach i w czerwonym winie.
  • Flawony — zawierają luteolinę i apigeninę.
  • Izoflawony — zawierają glicyteinę i genisteinę, spotykane w roślinach z rodziny bobowatych oraz w soi.
  • Flawanony — zawierają hesperydynę i naringeninę, czyli związki obecne w cytrynach, pomarańczach i brzoskwiniach.
  • Katechiny — zawierają substancje o nazwie katechina, Galusa epigallokatechiny oraz tefalwin, występujące w zielonej herbacie.
  • Antocyjanidyny — zawierają cyjanidynę (którą spotkasz w hibiskusie, jagodach i owocach głogu), delfinidynę (dostępną w płatkach kwiatów, w winogronach, czarnym bzie, żurawinie) oraz peonidynę, petunidynę, pelargonidynę i malwidynę. Ich źródłem są: winogrona, żurawina i borówki.

flawonoidy – Właściwości i działanie

Flawonoidy należą do grupy naturalnych substancji roślinnych. Są one odpowiedzialne m.in. za ich smak i zapach – będąc przy tym barwnikiem. Flawonoidy są aktywne w trakcie trwania procesu fotosyntezy, chroniąc roślinę przed promieniowaniem UV, które mogłoby być dla niej szkodliwe.

Flawonoidy

W drugiej połowe XX wieku udowodniono poprzez badania laboratoryjne, że Flawonoidy mają potencjał do tego, by wzmacniać naczynia krwionośne – chroniąc tym samym przed chorobami układu krążenia i ograniczać proces starzenia. Z wyjątkiem tego, Flawonoidy wykazują działanie:

  • antyalergiczne,
  • antynowotworowe,
  • antyoksydacyjne,
  • rozkurczające,
  • moczopędne,
  • uspokajające układ nerwowy.

Dzięki temu Flawonoidy:

  • wspierają leczenie żylaków,
  • wychwytują wolne rodniki,
  • chronią przed zakrzepami,
  • ułatwiają przyswajanie witamin,
  • zwiększają stabilność błon komórkowych,
  • obniżają ryzyko występowania chorób serca,
  • usuwają toksyny z organizmu.

Co więcej, dostarczenie ich do organizmu w odpowiednim stężeniu nie jest wcale trudne. Flawonoidy spotykane są dosłownie we wszystkich roślinach. Stanowią one więc naturalny składnik każdej zbilansowanej diety.

Dotychczasowe badania udowadniają, że związki flawonowe wchłaniają się z układu pokarmowego do krwi w postaci niezmienionej. Wiele z nich przechodzi metabolizację w wątrobie, wspierając przy tym jej regenerację. Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, mają one ogromny wpływ na optymalizację przebiegu chorób związanych ze stresem oksydacyjnym – takich jak cukrzyca, miażdżyca czy nawet nowotwory.

Ryzyko nadmiernego spożycia – skutki uboczne

Flawonoidy naturalnie występują w niemal wszystkich roślinach. Ich największe stężenie dostępne jest jednak w:

  • owocach cytrusowych,
  • zielonych roślinach liściastych,
  • roślinach strączkowych.

Oprócz tego są one spotykane w: kawie, kakao czy czerwonym winie. Na liście warzyw należy szczególnie wyróżnić:

  • buraki,
  • pomidory,
  • cebulę,
  • paprykę,
  • brokuły,
  • seler.

Nie zapominając przy tym o przyprawach, niektórych zbożąch i przede wszystkim konopiach. Dostarczenie Flawonoidów nie jest zatem szczególnie skomplikowane. Istotna jest jednak zbilansowania i zdrowia dieta, w której występują rośliny, warzywa i owoce w nieprzetworzonej formie. Największa ilość flawonoidów spotykana jest w żywności, która nie została poddana obróbce termicznej. Pamiętaj jednak o tym, że zbyt duże ilości tych substancji mogą zaburzać pracę tarczycy oraz procesy metaboliczne.

Czy flawonoidy są w konopiach?

Tak. Flawonoidy znajdują się w kwiatach i liściach konopi – stanowiąc ok. 2,5% suchej masy. W konopiach jesteśmy w stanie wskazać ok. 20 różnych flawonoidów – m.in.:

  • Apigenina,
  • Kwercetyna,
  • Witeksyna,
  • Izowiteksyna.

Istnieje również grupa flawonoidów charakterystyczna tylko dla konopi – to kannaflawiny. odkryte zostały one w 1985 roku przez dr. Marilyn Barrett. Cechują się one głównie właściwościami przeciwzapalnymi. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że zawartość kannaflawin w konopiach różni się w zależności od odmiany konopi i warunków uprawy.

Flawonoidy redukują działanie psychoaktywne THC – wspierając tym samym właściwości lecznicze CBD. Nie wykazują one toksyczności i przyczyniają się do poprawy biodostępności innych związków aktywnych zawartych w konopiach.

Zapisz się do newslettera

Bądź na bieżąco z promocjami i ważnymi komunikatami od Carenabis

Inne wpisy: