Wiedza na temat bioróżnorodności roślin rośnie z każdym rokiem. Od XX wieku zbieramy coraz więcej danych na temat związków i substancji, które obecne są naturalnie w warzywach, owocach, kwiatach i roślinach. Flawonoidy to doskonały przykład na to, jak złożone są to organizmy i jak duże znaczenie mają one w życiu ludzi.
Skorzystaj z dostępnej wiedzy i sprawdź, czym są Flawonoidy, za co odpowiadają oraz jakie mają właściwości – zwłaszcza że są one spotykane też w konopiach. Dołącz do grona świadomych pacjentów Carenabis.
Spis treści:
Czym są flawonoidy?
Flawonoidy składają się na naturalne związki bioaktywne, obecne w roślinach, warzywach i owocach w nieprzetworzonej formie oraz w produktach pochodzenia roślinnego. Spełniają one rolę barwników, wykazując przy tym m.in. właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Flawonoidy określane są także mianem związków flawonowych – chociaż częściej w kontekście zastosowania medycznego lub w kosmetologii.

Flawonoidy pierwszy raz zostały przedstawione przez Alberta Szent-Györga w pierwszej połowie XX wieku. Opracował on badanie i udowodnił prawdziwość jego wniosków, wykazując, że Flawonoidy dostępne w cytrusowych owocach mają potencjał do redukowania rozwoju szkorbutu. Z czasem jednak lista schorzeń i dolegliwości, w których Flawonoidy potrafią pomóc, zaczęła się wydłużać.
PRZYCISK CTA
Wyróżniamy ponad 8000 flawonoidów i ta grupa stale rośnie. Flawonoidy zależnie od budowy dzieli się na podgrupy, do których należą m.in.:
- Flawonole
- Flawanole
- Flawanony
- Flawony
- Izoflawonoidy
- Neoflawonoidy
- Antocyjany
- Chalkony
Bioflawonoidy – Rodzaje i klasyfikacja
Bioflawnoidy spotkać można w największym stężeniu w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych – w skórkach owoców i warzyw. Potwierdza to ich kolor, który jest najbardziej nasycony i soczysty. Stąd też pojawiło się twierdzenie, że warto konsumować jabłka razem ze skórką.
Wyróżnia m.in. takie bioflawonoidy jak:
- Flawonole — zawierają kwercetynę, kemferol, morynę i mirycetynę. Występują w kwiatach kasztanowca, kwiatach głogu, w cebuli, w orzechach włoskich, czerwonych winogronach i w czerwonym winie.
- Flawony — zawierają luteolinę i apigeninę.
- Izoflawony — zawierają glicyteinę i genisteinę, spotykane w roślinach z rodziny bobowatych oraz w soi.
- Flawanony — zawierają hesperydynę i naringeninę, czyli związki obecne w cytrynach, pomarańczach i brzoskwiniach.
- Katechiny — zawierają substancje o nazwie katechina, Galusa epigallokatechiny oraz tefalwin, występujące w zielonej herbacie.
- Antocyjanidyny — zawierają cyjanidynę (którą spotkasz w hibiskusie, jagodach i owocach głogu), delfinidynę (dostępną w płatkach kwiatów, w winogronach, czarnym bzie, żurawinie) oraz peonidynę, petunidynę, pelargonidynę i malwidynę. Ich źródłem są: winogrona, żurawina i borówki.
flawonoidy – Właściwości i działanie
Flawonoidy należą do grupy naturalnych substancji roślinnych. Są one odpowiedzialne m.in. za ich smak i zapach – będąc przy tym barwnikiem. Flawonoidy są aktywne w trakcie trwania procesu fotosyntezy, chroniąc roślinę przed promieniowaniem UV, które mogłoby być dla niej szkodliwe.

W drugiej połowe XX wieku udowodniono poprzez badania laboratoryjne, że Flawonoidy mają potencjał do tego, by wzmacniać naczynia krwionośne – chroniąc tym samym przed chorobami układu krążenia i ograniczać proces starzenia. Z wyjątkiem tego, Flawonoidy wykazują działanie:
- antyalergiczne,
- antynowotworowe,
- antyoksydacyjne,
- rozkurczające,
- moczopędne,
- uspokajające układ nerwowy.
Dzięki temu Flawonoidy:
- wspierają leczenie żylaków,
- wychwytują wolne rodniki,
- chronią przed zakrzepami,
- ułatwiają przyswajanie witamin,
- zwiększają stabilność błon komórkowych,
- obniżają ryzyko występowania chorób serca,
- usuwają toksyny z organizmu.
Co więcej, dostarczenie ich do organizmu w odpowiednim stężeniu nie jest wcale trudne. Flawonoidy spotykane są dosłownie we wszystkich roślinach. Stanowią one więc naturalny składnik każdej zbilansowanej diety.
Dotychczasowe badania udowadniają, że związki flawonowe wchłaniają się z układu pokarmowego do krwi w postaci niezmienionej. Wiele z nich przechodzi metabolizację w wątrobie, wspierając przy tym jej regenerację. Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, mają one ogromny wpływ na optymalizację przebiegu chorób związanych ze stresem oksydacyjnym – takich jak cukrzyca, miażdżyca czy nawet nowotwory.
Ryzyko nadmiernego spożycia – skutki uboczne
Flawonoidy naturalnie występują w niemal wszystkich roślinach. Ich największe stężenie dostępne jest jednak w:
- owocach cytrusowych,
- zielonych roślinach liściastych,
- roślinach strączkowych.
Oprócz tego są one spotykane w: kawie, kakao czy czerwonym winie. Na liście warzyw należy szczególnie wyróżnić:
- buraki,
- pomidory,
- cebulę,
- paprykę,
- brokuły,
- seler.
Nie zapominając przy tym o przyprawach, niektórych zbożąch i przede wszystkim konopiach. Dostarczenie Flawonoidów nie jest zatem szczególnie skomplikowane. Istotna jest jednak zbilansowania i zdrowia dieta, w której występują rośliny, warzywa i owoce w nieprzetworzonej formie. Największa ilość flawonoidów spotykana jest w żywności, która nie została poddana obróbce termicznej. Pamiętaj jednak o tym, że zbyt duże ilości tych substancji mogą zaburzać pracę tarczycy oraz procesy metaboliczne.
Czy flawonoidy są w konopiach?
Tak. Flawonoidy znajdują się w kwiatach i liściach konopi – stanowiąc ok. 2,5% suchej masy. W konopiach jesteśmy w stanie wskazać ok. 20 różnych flawonoidów – m.in.:
- Apigenina,
- Kwercetyna,
- Witeksyna,
- Izowiteksyna.
Istnieje również grupa flawonoidów charakterystyczna tylko dla konopi – to kannaflawiny. odkryte zostały one w 1985 roku przez dr. Marilyn Barrett. Cechują się one głównie właściwościami przeciwzapalnymi. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że zawartość kannaflawin w konopiach różni się w zależności od odmiany konopi i warunków uprawy.
Flawonoidy redukują działanie psychoaktywne THC – wspierając tym samym właściwości lecznicze CBD. Nie wykazują one toksyczności i przyczyniają się do poprawy biodostępności innych związków aktywnych zawartych w konopiach.