Dekarboksylacja suszu to kluczowe hasło przy każdym przepisie kulinarnym z wykorzystaniem konopi. Otóż jest to proces przygotowania suszu do efektywnego wykorzystania i spożycia. Dlaczego nie wystarczy wsypać zmielonych kwiatów do potraw, by oddały one cały swój potencjał? Dowiedz się tego z poniższego artykułu i poznaj najbardziej efektywne metody dekarboksylacji w domowych warunkach.
Spis treści:
Co to jest dekarboksylacja i jak przebiega proces?
Dekarboksylacja to proces chemiczny odgrywający wyjątkowo istotną rolę w przygotowaniu konopi do dalszego spożycia w formie jedzenia. Można przyjąć, że kwiaty medycznej marihuany w pierwotnej wersji są surowe i chcąc uwolnić „uśpione” kannaboindy musimy je poddać odpowiedniej obróbce termicznej – w piekarniku, w wodzie lub na patelni. Pierwotna forma kwasowa THC-A i CBD-A są biologicznie nieaktywne. W wolnym tłumaczeniu oznacza to, że nie są one w stanie oddziaływać na organizm psychoaktywnie, relaksacyjnie, rozluźniająco, uspokajająco i terapeutycznie. Są one wręcz obojętne. Gdy jednak dekarboksylacja zostanie przeprowadzone w sposób prawidłowy, aktywne formy THC i CBD są uwalniane.
Dlaczego więc waporyzacja i palenie suszu działa? Ponieważ aktywne formy THC i CBD uwalniane są w konkretnych temperaturach. Jeśli zostanie ona osiągnięta lub przekroczona z użyciem waporyzatora, lub trakcyjnych metod (takich jak palenie), reakcja chemiczna zachodzi błyskawicznie i dym lub para podawana do organizmu pacjenta jest nasycona pożądanymi substancjami.
Warto zauważyć również, że spożywanie kannabinoidów w formie produktów spożywczych takich jak masło lub oliwa jest najzdrowszą formą terapii. Waporyzowanie lub palenie suszu obciąża płuca i organizm, a część kannaboindów nie jest spożytkowana we właściwy sposób (szczególnie w procesie palenia). Dekarboksylując kwiaty i przetwarzając je na produkty spożywcze, przyjmujesz pełne spektrum terpenów i kannaboindów zawartych w medycznej marihuanie.
Pamiętaj, by proces dekarboksylacji przeprowadzać na naturalnych konopiach. Korzystaj z potencjału medycznej marihuany, która dostępna jest w aptekach jako surowiec farmaceutyczny. Skonsultuj swoje dolegliwości z lekarzem specjalistą i otrzymaj receptę online na medyczną marihuanę.
Jak przeprowadzić dekarboksylację suszu w domu?
Chociaż reakcja dekarboksylacji zachodzi dopiero w pewnych warunkach, nie potrzebujesz do przeprowadzenia jej profesjonalnego sprzętu laboratoryjnego. Przy obecnym wyposażeniu każdej kuchni, możesz kontrolować warunki i temperaturę z zachowaniem wymaganej precyzji. Poznaj więc 3 najpopularniejsze metody dekarboksylacji suszu w warunkach domowych:
Dekarboksylacja w piekarniku krok po kroku
Dekarboksylacja w piekarniku to najpopularniejsza metoda przygotowania suszu do gotowania. Jest ona najprostsza i pozwala na precyzyjną kontrolę temperatury i czasu. Od czego zacząć proces dekarboksylacji w piekarniku?
Zadbaj o wysokiej jakości susz konopny. Wykorzystując medyczną marihuanę z apteki, masz pewność, że kwiaty są w pełny naturalne i przebadane. Jakość konopi ma ogromny wpływ na efektywność procesu i jego rezultat. Następnie z pomocą młynka rozdrobnij susz lub użyj do tego celu nożyczek. Kwiaty nie powinny być w zbyt drobnym miale, by nie doszło do ich przegrzania. Powinny być to drobne kawałki, a nie proszek.
Gdy susz jest gotowy, włącz piekarnik i rozgrzej go do 110-120°C. Następnie wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie rozdrobniony susz na papierze, tworząc cienką warstwę.
Pozostaw susz w piekarniku przez około 30-40 minut. Co 10 minut delikatnie mieszaj susz, aby zapewnić równomierne podgrzewanie. Obserwuj susz, aby uniknąć przegrzania i spalenia. Powinien on delikatnie zmienić kolor na brązowy, lecz nie tak mocno, jak w przypadku ABV po waporyzacji. Piecz susz przez 30-40 minut, po czym pozwól mu ostygnąć poza piekarnikiem.
Gotowe. Możesz przygotować masło, oliwę już każdą inną potrawę z tak przetworzonym suszem konopi.
Dekarboksylacja w wodzie krok po kroku
Szukasz alternatywnych metod? Dekarboksylacja w wodzie to równie skuteczna metoda, która zapewni Ci efektywność, bez ryzyka przegrzania suszu. Dekarboksylacja w kąpieli wodnej to delikatniejsza metoda o niższej inwazyjności dla konopi.
Dekarboksylacja w wodzie możliwa jest przy wykorzystaniu 2 narzędzi. Szczelnego słoika lub pojemnika próżniowego, który może być poddany obróbce termicznej oraz garnka z wodą. Zmielony susz konopi należy wsypać do słoika lub pojemnika, a ten umieścić w garnku z wodą. Następnie gotuj go w gorącej wodzie (najlepiej ok. 95 stopni Celsjusza) przez ok. 60-90 minut.
Dekarboksylacja na patelni krok po kroku
Nie masz piekarnika i słoika, który zagwarantuje Ci bezpieczną dekarboksylację? Możesz przeprowadzić ten proces również na patelni. Należy jednak zaznaczyć, że jest to najtrudniejsza metoda ze względu na proces kontrolowania temperatury. Korzystaj więc z niej jedynie wtedy, gdy nie masz innego wyjścia.
Zacznij od wyłożenia na patelnię papieru do pieczenia. Wsyp na niego rozdrobniony susz i regularnie poruszaj nim co kilkanaście sekund, by nie zaczął się on przypalać. Gdy konopia zbrązowieje, zakończ dekarboksylację na patelni i możesz przejść do dalszej obróbki kwiatów, czyli gotowania lub przygotowania masła konopnego.
Wskazówki dotyczące dekarboksylacji
- Gdy Twój piekarnik jest nowoczesny z systemem elektrycznym, nie musisz obawiać się o dostosowanie temperatury czy rozprowadzanie ciepła. Uważaj jednak w przypadku dekarboksylacji, korzystając z nieco starszych piekarników gazowych. Obserwuj susz i jego kolor. Uważaj, by nie przesadzić z czasem lub temperaturą.
- Wykorzystując różne odmiany konopi, należy przeprowadzić dekarboksylację osobno dla każdej z nich. Mogą wymagać nieco innych warunków do optymalnej dekarboksylacji, co będzie zauważalne po kolorze kwiatów w trakcie procesu.
- Kiedy susz został już schłodzony, schowaj go w szczelnym pojemniku. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. W takich warunkach o wiele dłużej zachowa on swoje właściwości.
FAQ – Najczęściej zadawane pytania
Co to jest dekarboksylacja suszu?
Jest to proces chemiczny polegający na doprowadzeniu suszu konopi do temperatury, w której tzw. uśpione kannaboindy (czyli THC-A i CBD-A) przyjmują swoją formę aktywną, lecz nie są jeszcze uwalniane.
Czy można dekarboksylować susz w warunkach domowych?
Tak. Możesz wykonać dekarboksylację w piekarniku, w wodzie lub na patelni. Są to 3 najpopularniejsze metody przygotowania konopi do dalszej obróbki kulinarnej.
Co daje dekarboksylacja?
Dejarboksylacja pozwala na uwolnienie kannabinoidów obecnych w konopiach. Ich “uśpione” związki, czyli THC-A i CBD-A nie wykazują określonego działania, nim nie zostaną poddane obróbce termicznej w konkretnej temperaturze. Dopiero po przygotowaniu mogą zostać one uwolnione z tłuszczem lub alkoholem z pełnym spektrum działania.